81246.jpg

Sykähdyttävä kuva, vaikka en vielä tiedäkään onko heinäkuun lopussa syntyvä oma lapseni tyttö vai poika.

Kultaiset säteet Äidin pään päälle eivät mielestäni merkitse Jumalaa tai mitään uskonnollisesti hengellistä, enkä minä tahdo uskoa naisen katsovan mihinkään kuvan ulkopuoliseen, mikä säteet lähettää. Kyseessä on vain se valo, mitä olemassaolo antaa. Elämä itse antaa vastaukset. On turha tuijottaa johinkin näkymättömään fyysiseen olentoon, joka on ylivertainen ihmisestä. Säteet tuovat läsnäolevaksi sen Tyhjyyden, josta fyysinen lapsi nousee ja johon kuoleva lapsi kuvassa vajoaa. Minulle tässä elämäntilanteessa on läsnä koko ihmisen elämä. Lemminkäinenkin näyttää metaforisesti Kristukselta, vaikka ei sitten kuvassa viittaakaan ´oikeasti´ mihinkään sellaiseen. Jos viittaisi, kuvasta näkisi myös Äitiyden yksinäisyyden. Ja niinhän se on : lopulta mitään lasta ei ollutkaan kun se itsenäistyi.

Silloin kun sain tietää olevani raskaana, kävin ystäväni kanssa katsomassa Narnia-elokuvan. Pidin kirjoista lapsena, mutta elokuva ei antanut enää niin paljon. Omalle lapselle pitää tietenkin koota hyvä lastenkirjasto valikoiden ja mielikuvitusta ruokkien. Fantasiaa ja maailmankirjallisuutta. Mutta ennen elokuvaa, kun olin oudun ja uuden elämän vaiheen edessä, odottaessani uuden elämän kehittymistä kehossani, se mitä tunsin oli tietoisuus omasta kuolemasta. Outoa, sillä tähän mennessä on imenyt sisäänsä vain ikuisen nuoruuden turhaa unelmaa. Uuden sukupolven syntyminen merkitsee samalla historiaa ja kuolemaa. Lemminkäisen jalkopäässä oleva pääkallo ei pelota. Tulee vain mieleen kysymys :"Ollako vai eikö olla?" Vastausta ei tarvitse etsiä. Tämä kuva avaa koko kysymyksen rikkauden. Tämä Gallen - Kallelan kuva on vastaus tuohon kysymykseen, eivät sanat "Olla" tai "Ei olla". Tämä sama kysymys liittyy siihen työhön, jota nyt filosofian opintojen parissa teen.

Vasta nyt kun on 6 kk:lla (maallikkokalenterin mukaan) raskaana, aavistaa tuon Lemminkäisen äidin tunteen. Tosin, tämän kuvan yhteydessä voisi kysyä, millainen olisi sommitelma, jos Lemminkäinen olisikin naispuolinen "Lemmetär". Surisiko äiti tytärtään vai mitä tekisi. Minä, moderni äiti tietenkin surisin - tai olisin elänyt sellaisessa maailmassa ja sellaisena kasvattajana ettei jälkikasvun olisi tarvinnut tehdä UHKAROHKEITA ja turhia sankaritekoja pelkästään omaa egoaan nostattaakseen. Lapsi nostattaa ihan uuden position suhteeseen "minä" - "sinä". Ja pitkälle opiskelleena tajuaa sen kauas kantavan ja syvällisen vaikutuksen. Siltikään ei pelota.

Mikäänhän ei kuitenkaan ole pelkästään kasvattajan päätettävissä. No, nimi on. Jos tulee tyttö, se on Sofia. Jos poika hän on Kristian. Alexandra tai Alexander. Sukunimeä ei vielä tiedä, sillä isä on Odysseia-matkalla poissa Suomesta lain vuoksi. Rakkaudessa nyt ei ole mitään rikollista. Vaikka suvusta sellaisiakin löytyy. Näköjään poliisiviranomaiset pitäisi vakuuttaa siitä, että tämä ei ole ns. "lumeliitto". Sitäkin systeemi epäilee, vaikka yhteinen lapsi on tulossa. Millainen yhteiskunta Suomi muka on, jos täällä KUKAAN tekee RAHASTA lapsia?

Paikat alkavat olla kipeinä, joten n. 11 vko:n ja 3 pv:n kuluttua seuraava synnytys tulee olemaan helpotus. Synnytyskanava löystyy, että lapsen on helpompi putkahtaa maailmaan. Lapsi pitää jo kohdussa ilmiselvästi laittomia bileitä ja temmeltää niin paljon kuin vain puoliksi afrikkalainen verenperintö on perinnöksi antanut. Ja jos äidin puoleltakin suku on Venäjän mustalaisia, niin jo siinä on "outo suomalainen". Toivoisi lapsen oppivan Euroopan kieliä sen verran, ettei tänne Suomeen tarvitse pakosta jäädä.

Filosofian pro gradu lähti yhtäkkiä etenemään suuren veturin lailla. Epäilen, että raskaushormonit saavat minut ajattelemaan fiksummin. Tosin vastapainona on huoneistossa televisio, ettei yksin ollessa ja lapsen kasvamista odotellessa tarvitse tyhjiä valkoisi seiniä katsella koko aikaa. Television tarinat eivät vain ole niin mielenkiintoisia kuin mitä elävässä elämässä tapahtuu.

Rahaa voisi olla enemmän, mutta onneksi sain opinto-oikeuden opettajan pedagogisiin opintoihin, joten työttymyys uhka on huomattavasti pienempi.